Dut
Kuru dut, hem karbonhidrat hem de protein içeriği ile özellikle egzersiz sonrası toparlanmaya destek sağlar ve ideal bir sağlıklı atıştırmalıktır. Kuru dutun 1 porsiyonu (30 gram), 121 kalori enerji, 3 gram lif ve 1 gram bitkisel protein içerir. Bunun yanında demir, kalsiyum ve magnezyum desteği sağlar.
Kurutulmuş dutun 1 porsiyonu, önerilen lif alımının yaklaşık yüzde 12'sini içerir. Günümüzde birçok insan günlük önerilen miktardan çok daha az lif tüketir, bu nedenle kurutulmuş dutun atıştırmalık olarak kullanılması, diyetin lif içeriğini arttırmanın iyi bir yoludur. Bu lezzetli meyve hem çözünen hem de çözünmeyen lif için ideal bir kaynaktır. Çözünebilir lif, kan şekeri kontrolüne ve zararlı kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olurken, çözünmeyen lif sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidir. Kuru dut, demir ve kalsiyum bakımından zengin bir meyvedir. Kurutulmuş dutların 1 porsiyonu (30 gram) günlük demir ihtiyacının %13'ünü ve kalsiyum ihtiyacının %10'unu karşılar. Demir, yorgunluğa karşı savaşır ve vücudun her tarafına oksijen bakımından zengin kan hücrelerini taşımaya çalışırken enerjik hissetmenizi sağlar. Kalsiyum güçlü kemikler ve dişlerin temelidir ve yeterli miktarda kalsiyum alımı osteoporoz riskini önlemeye yardımcı olabilir. Kuru dut bağırsak sağlığına destek verir.